Τακτική πολιτική αναδίπλωση,με στόχο τη νίκη-Μαγικές λύσεις σε τούτο τον πυκνό πολιτικό χρόνο δεν θα υπάρξουν.

Στα μαθηματικά ο κύκλος δεν τετραγωνίζεται.Οι επιστήμονες κάποια στιγμή ίσως το καταφέρουν.Αν πρόκειται για ένα θαύμα της μαθηματικής επιστήμης που πρόκειται να το ζήσουμε στο μέλλον,στην πολιτική το θαύμα αυτό δεν πρόκειται να το δούμε ποτέ.




Με άλλα λόγια αυτό που καθιερώθηκε σαν έκφραση «το κρέας ψάρι» δεν έχουμε σκοπό να το επαναλάβουμε.

Η νέα συμφωνία- μνημόνιο σαν τακτική υποχώρησης και προγραμματικής υπαναχώρησης  διαφαίνεται σαν «χαμένοι από χέρι»(;),αλλά διαχειρίσιμη.

Το στοιχείο της σύγκρουσης ,σαν πολιτικό γεγονός μετά τις 20 Φλεβάρη είναι αυτό που συγκεκριμένοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι ξεχνούν σκόπιμα ή κάνουν ότι μόλις το έμαθαν.
Οι τελευταίοι οκτώ μήνες πρέπει να αξιολογηθούν συνολικά μέσα από το συγκρουσιακό περιβάλλον με τους εταίρους πιστωτές.
Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε όχι μόνο την πολιτική της αυτοτέλεια αλλά διακυβέρνησε,νομοθέτησε και έφερε σημαντικές αλλάγες μέρους του προγράμματός της.
Η συμφωνία προβλέπει ήπια προσαρμογή ωστόσο, περιλαμβάνει  μια σειρά από δύσκολα και επώδυνα μέτρα.

Χάθηκε μια μάχη,παρόλα αυτά,με το ευκταίο της τακτικής αναδίπλωσης.
Το πολιτικό παρόν ιστορικά δεν συγκρίνεται με το ιστορικό παρελθόν ή την τακτική αναγκαίων συμβιβασμών και υποχωρήσεων,αποσπασματικά από την Οκτωβριανή επανάσταση και τα οράματα του Λένιν.
Η σημερινή – ιστορική- οικονομική συγκυρία δεν συγκρίνεται επ ουδενί με την τότε Νέα Οικονομική Πολιτική γνωστή σε όλους σαν ΝΕΠ.

Στις συνθήκες  αυτές ίσως υπερεκτιμήσαμε τις πραγματικές μας δυνάμεις όσο κι αν γνωρίζαμε το εχθρικό καθεστωτικό ευρωπαϊκό περιβάλλον που επιβάλλει χρόνια τώρα η Γερμανική ηγεμονία.
Στην άνιση αυτή μάχη οι δικές μας απώλειές,έφεραν απώλειες και στον αντίπαλο.

Ας σταθμίσουμε λοιπόν τα κέρδη της επόμενης μέρας που βάζει στο επίκεντρο την συνέχιση της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ όχι ως αυτοσκοπό αλλά προδήλως στην κυρίαρχη λογική της «δημιουργικής σαφήνειας» υπέρ της κοινωνίας μας άμεσα,στοχοποιώντας κι αναδεικνύοντας το ελληνικό πρόβλημα βάζοντάς το σε επίκεντρο της Ευρωπαϊκής ανασύνθεσης.

Η Ευρώπη των λαών και το όραμα γι αυτή μας το επιβάλλει,ακριβώς όπως διακυρήχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η αλλαγή στην ατζέντα της πολιτικής – οικομικής διαβούλευσης,στο πλαίσιο του ελληνικού προβλήματος άνοιξε όχι μόνο εκ νέου την συζήτηση αλλά και τους ασκούς του Αιόλου,τ»ης επόμενης μέρας» με θέμα ποιά Ευρώπη θέλουμε,σε ποια Ευρώπη ανήκουμε,σε ποιά Ευρώπη θα περευτούμε.

Η «αναδιάρθωση – κούρεμα» του χρέους αποτελεί πλέον προτεραιότητα απόλυτα κατανοητή από τους εταίρους μας στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης.
Αποφευχθηκε το κούρεμα των καταθέσεων αφού πλέον η συμφωνία αντικατέστησε το αγγλικό δίκαιο με το διεθνές ευρωπαϊκό.

Τα υφεσιακά πλεονάσματα αντικαθίστανται αρχικά με ελλειματικά και σαφώς μικρότερους μελλοντικούς πλεονασματικούς στόχους.Βασικό στοιχείο δηλαδή ανάπτυξης κι επανεκκίνησης της αληθινής οικονομίας.

Η διασφαλισμένη τραπεζική αναχρηματοδότηση διακόπτει άμεσα και οριστικά την τραπεζική αργία όπως μας επιβλήθηκε δίνοντας την δυνατότητα πλέον στην επιστροφή της κανονικότητας στην αληθινή οικονομία.

Η ουσιαστική κατάργηση του ΤΑΙΔΕΠ διασφαλίζει την αξιοποίηση και όχι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Το ζήτημα της «μικρής ΔΕΗ» δεν υφίσταται αλλά ταυτόχρονα παραμένει ο δημόσιος χαρακτήρας του κρατικού αγαθού με τον ΑΔΜΗΕ.

Στο ζήτημα των κόκκινων δανείων εισάγονται όροι αληθινής διαπραγμάτευσης χωρίς να εκποιούνται ή να πωλούνται σε ξένους ληστρικούς οίκονομικους οίκους τα «τραπεζικά δικαιώματα».
Η πρώτη κατοικία εξακολουθεί να προφυλάσσεται χωρίς να αλλάζει το αξιακό της διακύβευμα.

Συνεχίζονται κανονικά στα δημόσια νοσοκομεία οι δωρεάν υγειονομικές παροχές όπως ακριβώς επανήλθαν μετά την ανάλυψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η χώρα επανακτά τα θεμελιακά,νομικά κυριαρχικά δικαιώματα της όπως αυτά ισχύουν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ένωση και τους λαούς της.

Η διασφάλιση τέλος της δανειακής στήριξης από τον EMS για τρία χρόνια καθώς και το γνωστό «αναπτυξιακό πακέτο» Γιουνκέρ απελευθερώνει την πραγματική οικονομία χωρίς η χώρα να πληρώνει δόσεις σε δανειακα κεφάλαια και τοκοχρεολύσια.

Η οικονομία μπαίνει ξανά σε τροχιά ανάκαμψης , ανάπτυξης με σκοπό την επιβίωση,αυτάρκια,ανάσχεση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Δραστηριότητες που φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την ενεργοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας,την απορόφηση της ανεργίας,νέες θέσεις εργασίας,παραγωγικής-επενδυτικής ανασύνθεσης.

Η δοκιμασία είναι μεγάλη για όλη την κοινωνία,για όλους μας ύστερα από την διαρκή και παρατεταμένη υφεσιακή καταστολή, ανθρωπιστική κρίση και φτωχοποίηση των τελευταίων χρόνων.

Μαγικές λύσεις σε τούτο τον πυκνό πολιτικό χρόνο δεν θα υπάρξουν.

Θέλει αγώνα,προσπάθεια, αλληλεγγύη,υπομονή και επιμονή ώστε το όραμα της ριζοσπαστικής αριστεράς για ελπίδα αξιοπρέπεια κοινωνική δικαιοσύνη να αποτελέσει την νέα αρχή της νέας Ελλάδας.

Θεματοφύλακας και εγγυητής αυτού του αγώνα ας τεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ η ηγετική ομάδα που διαπραγματεύτηκε,ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με όλες τις δυνάμεις μας δίπλα του.

Η ώρα της αριστεράς είναι ώρα συνευθύνης για τον λαό και τις εξουσίες που πηγάζουν απ’ αυτόν μετατρέποντας το «οικονομικό» χρέος σε πολιτικό,ηθικό χρέος υπεράσπισης των λαϊκών και ταξικών συμφερόντων της κοινωνίας.

Καλή δύναμη.Καλό αγώνα σε όλους.